Skip to main content
BlogEnergiePersoonlijke ontwikkelingRust / stressmanagement

Zijn rust en ontspanning na de vakantie voor jou ook een prioriteit?

Nu het vakantietijd is hebben we even wat meer tijd om op onze levens te reflecteren. Heb je wel eens het gevoel dat je leven -buiten de vakanties om- eigenlijk een soort rollercoaster is? Dat je steeds maar op zoek bent naar die voor jou optimale balans tussen drukte en ontspanning? En dat als er echt iets ernstigs mis gaat, je eigenlijk geen ruimte daarvoor over hebt?

Als ik vrouwen vraag hoe het met ze gaat dan is een van de meest gehoorde antwoorden: ‘Ja, goed! Maar wel druk!’  

En als ik vraag hoe hun vakantie was zeggen velen ook: ‘ja heerlijk, maar ik was zo gestrest toen ik erin ging dat de overgang eigenlijk te groot was…’ 

Hoe komt dat toch dat wij vrouwen het -op de vakanties na- alsmaar zo druk hebben? En is dit wel hoe we willen leven? Is het niet tijd voor een reality check!?

ALLES IS BELANGRIJK
Vrouwen van nu hebben vaak een hoop prioriteiten. Mijn vriend heeft bijvoorbeeld een stuk of 4 prioriteiten in zijn leven. En ik? Ik ben de tel kwijt… Want alles ís toch ook belangrijk? Ik wil een goede partner en moeder zijn, mijn bedrijf runnen, de boel thuis op orde hebben, mijn lijf fit en gezond houden, mezelf blijven ontwikkelen, regelmatig wat van de wereld zien én voor al mijn dierbaren klaarstaan. En dan heb ik de daarvan afgeleide sub-prioriteiten nog niet meegenomen.

WAAROM VINDEN WE ALLES BELANGRIJK?
Ik ga even generaliseren, maar ik durf wel te beweren dat het zit in onze ‘vrouwelijke natuur’. Zo zie ik bij veel vrouwelijke coachklanten dat ze een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebben en dus niet snel ‘nee’ zeggen, graag controle hebben over alles en hierdoor niet makkelijk dingen loslaten. Bovendien koppelen vrouwen hun eigenwaarde vaak ook aan hun productiviteit. Dus even ‘niksen’ ervaren ze al snel als ‘lui zijn’ wat weer een schuldgevoel opwekt. Ook vergelijken veel vrouwen zich met anderen en dat maakt vaak niet gelukkiger.  En social media versterkt dat eigenlijk alleen maar.

LETS GET REAL!
De zomer biedt ons de kans om even uit onze rollercoaster  te stappen; tijd dus voor een reality check. Want je bent het vast met me eens dat in de tijd waarin we nu leven het simpelweg onmogelijk is om alles te doen en al helemaal om dit ook nog eens goed te doen. Maar toch is dit wel wat we vaak proberen te doen….

Het komt er dus op aan om te gaan schrappen, te focussen op de echt grote prioriteiten en in de daardoor vrijgekomen tijd structureel rust en ontspanning toe te voegen. Want als je vaak te druk bent dan heb je je prioriteiten niet op orde en staat jouw ontspanning en rust waarschijnlijk te laag op je prioriteitenlijstje. Terwijl het juist essentieel is dat je regelmatig schakelt tussen ‘druk’ bezig zijn en en even rust pakken.

Ontspanning en rust komen vaak op de laatste plaats, terwijl deze juist de basis van je lifestyle zouden moeten zijn!

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat het niet erg is als het druk is, zolang je maar op tijd kunt terugschakelen en je rustmomenten bewust inplant. Maar hoe drukker je in je hoofd bent, hoe moeilijker het wordt om dingen los te laten en weer terug te schakelen naar je rustpunt. Hoe pakt je dit dan aan?

  1. Het gaat er allereerst om dat je weet waar je van tot rust komt en ontspant.
    Pak daarom een papier en schrijf voor jezelf op waar je (letterlijk) kracht en energie uithaalt. Zo zijn spelen met mijn zoontje, gezond koken, regelmatig sporten, yoga en mediteren, gedoseerd op social media zitten en regelmatig tijd alleen doorbrengen voor mij de basiselementen in mijn ontspannen lifestyle. Dit heeft puur met mezelf te maken, want als ik goed voor mezelf zorg dan kan ik ook beter voor anderen zorgen. Het geeft me energie versterkt mij in alle mogelijke opzichten.
  2. Weet wat je energie kost en schrap.
    Noteer vervolgens ook wat je energie kost. De zogenaamde energievreters. Onderzoek welke je daarvan kunt schrappen. Bespreek dit ook met je partner of baas en kijk of je bepaalde dingen anders of niet meer kunt doen.
  3. Plan vervolgens momenten in je agenda in voor je rust- en energiegevers.
    Je kunt drukke dagen hebben, maar als je bewust rustmomenten en energiegevers als tegenwicht in je agenda zet kun je de drukte veel beter dragen. Plan deze momenten dus ook echt in. Maak van je rust en energie een echte prioriteit!

 

Maar misschien is dit niet genoeg of vind je het lastig om dit alles op eigen kracht te doen.  Misschien heb je wel behoefte aan rust, reflectie, ontspanning, zaken op een rij zetten, nieuw perspectief, inspiratie…. Wil je weer in je kracht en je flow komen? Weten waar je staat en waar je kunt gaan? Mail me dan op ingrid@365mindful.nl voor een kosteloos oriënterend (Skype)gesprek en ik kijk graag met je hoe je (weer) tot rust kunt komen, vol nieuwe energie en plezier.


 365 Mindful | Ingrid Depyper  Als mindful strenght coach helpt Ingrid ambitieuze, drukke vrouwen in korte tijd om weer ontspannen en veerkrachtig te zijn zodat je vol vertrouwen en plezier werkt en leeft.
Mindful strenght coaching voor als je het beste uit jezelf wil halen en gaat voor een geweldig leven!

 

Leave a Reply