Skip to main content
BlogRust / stressmanagement

Tem je negatieve gedachten, 3 tips

Veel van mijn klanten hebben last van negatieve gedachten en gepieker. Dit geeft veel spanning en stress. Vaak wordt de stress niet veroorzaakt door een gebeurtenis maar door hoe je over de gebeurtenis denkt.  Want vaak zijn onze gedachten geen nauwkeurige weergave van de realiteit, maar slechts een interpretatie.

Stress wordt in stand gehouden doordat je negatief denkt, hierdoor krijgen je emoties grip op je en vervolgens krijg je daar weer stress van. Kortom jouw wereld wordt gevormd door je gedachten.

 

                    “Life is 10% what happens to me and 90% how I react to it”

                                             Charles Swindon

 

Een voorbeeld:

Mijn klant Anna is door haar baas gewezen op een kleine fout in haar werk. Haar baas heeft dit op een correcte manier gedaan. Anna schaamde zich, had het gevoel dat ze enorm had gefaald. ’s Nachts ligt ze gestrest in bed en kan ze niet slapen, ze is bang dat ze ontslagen wordt. De volgende dag bespreekt ze dit met haar collega. Ook hij had onlangs een kleine fout gemaakt die door de baas was opgemerkt. Anna vroeg of hij bang was dat dit consequenties zou hebben voor zijn baan. ‘Nee’ antwoorde de collega, het is normaal dat je afentoe een foutje maakt.

Uit dit voorbeeld blijkt heel duidelijk dat wat je stress bezorgt sterk samenhangt met hoe jij de gebeurtenis die je meemaakt interpreteert en niet de gebeurtenis zelf. Het voorbeeld laat ook zien dat twee mensen die precies hetzelfde meemaken er totaal anders op kunnen reageren. De één maakt het mee zonder ook maar enig stress te ervaren en de ander kan hierdoor compleet in elkaar storten. Dit maakt het verschil. Het is maar net hoe je de gebeurtenis ervaart van binnen en wat voor emoties dit bij je oproepen. Simpel gezegd – Wat je denkt, dat wordt jouw realiteit.

Hoe kan je je negatieve gedachten temmen?

Het is super vervelend als je een foutje hebt gemaakt of als er iets lastigs is gebeurd om dan door de maalstroom van negativiteit en stress  in beslag genomen te worden.  Gelukkig kan je hier iets aan doen. 

Hieronder geef ik je 3 hele korte, praktische tips die je kunt doen om goed om te gaan met een tegenslag of fouten maken. Deze tips zijn wetenschappelijk onderzocht en blijken zeer effectief te zijn:

tip 1. Herwaarderen

Stel jezelf de vraag ‘wat heb ik ervan geleerd’. Hierdoor is het maken van een fout of een vervelende gebeurtenis leerzaam in plaats van alleen maar negatief.

tip 2. Aanvaarden

Maak je een fout, zeg dan wat vaker tegen jezelf ‘ik ben niet perfect’. Als anderen fouten maken zijn we vaak ook vergevingsgezind. Wees dit ook richting jezelf.

tip 3. Humor

En de laatste tip is mijn persoonlijke favoriet: Lach erom! Dit relativeert enorm. Humor is een krachtig middel om in te zetten in lastige situaties, het haalt snel de spanning eraf.  

 

Kortom: Door jouw negatieve gedachten en emoties dus via herwaardering, aanvaarding of humor te benaderen wordt de stress die je negatieve gedachten veroorzaken verminderd en laat je jezelf er niet helemaal door overspoelen. 

Succes met het ombuigen van je negatieve gedachten!

Hartelijke groet,

Ingrid 

Leave a Reply