Skip to main content
BlogRust / stressmanagement

Minder stress, meer rust en plezier!

Het dagelijks leven is vol en druk en onze agenda’s vullen zich vaak ongemerkt vanzelf. En zelfs als er veel leuke dingen in je agenda staan, dan kan het je leven toch te hectisch maken. Misschien heb je dus wel last van een te druk en hectisch leven. Herken je dat?

Veel mensen die ik begeleid hebben last van die drukte en hectiek. Ze voelen zich geleefd, ervaren te vaak stress en sommigen raken zelfs overspannen of krijgen op den duur een burn-out. De drukte zet ze letterlijk onder druk. Gelukkig kun je hier wel wat aan doen.

In deze blog deel ik daarom graag een paar van mijn beste manieren met je om minder stress en meer plezier in je leven te hebben!

Last van een te druk en hectisch leven?

1. Maak andere keuzes op basis van je prioriteiten

Een te druk leven is vaak het gevolg van bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Misschien zeg je wel tegen teveel dingen in het leven ‘ja’.

Hoe kan je bepalen tegen welke dingen je voortaan minder snel of helemaal geen ‘ja’ meer zegt? Door eerst voor jezelf te bepalen wat je in je leven echt belangrijk vindt. In mijn geval is dat bijvoorbeeld veel tijd hebben met mijn man en kind, mijn ouders, mijn coaching-werk, reizen, een paar hele goeie vrienden, buiten zijn, sporten, gezond eten, mijn ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Dit zijn mijn persoonlijke prioriteiten. Als ik dus voor een keuze gesteld wordt kijk ik of het past bij mijn prioriteiten, zo ja dan overweeg ik serieus of ik er tijd aan ga besteden, zo nee dan laat ik het meestal aan me voorbij gaan tenzij ik denk dat het me echt iets wezenlijks brengt.

En natuurlijk zijn er altijd dingen die nu eenmaal ‘moeten’, maar het is belangrijk dat er wel een gezonde balans is tussen de dingen die soms nu eenmaal moeten en de dingen die jij wil.

Het is dus belangrijk om zicht te krijgen of ‘moeten’ en ‘willen’ nog in balans is. Als je alleen maar dingen moet in jouw leven, en je weinig tijd maakt voor dingen die jij wilt, dan zal er weinig ruimte zijn voor ontspanning, vreugde, grappige en leuke dingen, creativiteit en spontaniteit.

2. Plan dagelijks een paar minuten ontspanning in

Kom dagelijks, liefst aan het einde van de dag, even tot jezelf. Ga zitten op een fijne stoel en zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit. Bij voorkeur door je neus, dit kalmeert namelijk beter dan via je mond. Concentreer je vervolgens op je in- en uitademing en volg hem een paar minuutjes. Probeer te ademen via je buik, dit ontspant namelijk het best.

3. Stop met multi-tasken

We denken misschien dat we meerdere dingen tegelijkertijd kunnen. Maar helaas…. Onze hersenen kunnen dat toch niet zo goed als we misschien denken.

Deze quote van Joshua Fields Millburn zegt wat mij betreft alles over multi-tasking:

There’s only single-tasking. Or single-tasking plus noise

Het blijkt ook dat multi-tasking tot minder goeie resultaten leidt, dus waarom zou je?! Doe dus een ding tegelijkertijd en focus daar al je aandacht op. Het is efficienter en kost minder energie.