Skip to main content
BlogGrenzen stellenPersoonlijke ontwikkelingRust / stressmanagement

Krijg een positieve mindset! Via 1 simpele, krachtige tip.

Elke dag razen er vaak zonder dat we het door hebben vele duizenden negatieve gedachten door ons hoofd. We neigen er al snel naar deze gedachten te geloven, onszelf ermee te indentificeren en ons gemoedstoestand erdoor te laten bepalen. Terwijl, hoe fijn zou het zijn als je een positieve mindset kunt ontwikkelen die minder ruimte geeft voor die negatieve gedachten? Die je makkelijker laat omgaan met lastige situaties? En die je een steviger basis geluksgevoel geeft en meer rust.

Dat kan met deze ene simpele, doch krachtige tip.

Schrijf elke dag 3 dingen op die je vandaag blij hebben gemaakt.

Noteer elke avond voor het slapen gaan 3 positieve dingen van je dag. Dit kunnen zowel kleine als grote dingen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Waar werd je vrolijk van of moest je om lachten?
  • Wat deed je goed ?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Waar ben je trots op?
  • Wie maakte je blij?
  • Waardoor kon je even heerlijk ontspannen?
  • Voor wie heb jij vandaag iets positiefs kunnen doen?

Vandaag werd ik bijvoorbeeld vrolijk door mijn zoontje die zich blij stortte op een bakje granaatappelpitjes. Ben ik trots op mezelf dat ik door een hagel- en sneeuwbui heen ben gefietst om te gaan sporten en me nu extra-energiek voel en ben ik dankbaar voor de nieuwe coachingklant met wie ik net ben gestart.

Een positieve mindset kun je trainen

Maar waarom zou je dit elke dag doen?

The mind is everything, what you think you become (Buddha)

Als je jezelf aanleert elke dag  iets positiefs op te schrijven, dan ga je daar na verloop van tijd automatisch meer op letten. Je traint als het ware je aandacht in positieve richting en krijgt hierdoor meer positiviteit terug.  Ben je echter geneigd je aandacht te richten op het negatieve, dan krijg je negativiteit terug.  Als je jezelf traint om je meer op het positieve te richten dan krijgt het negatieve automatisch minder de kans en ruimte om je leven te beheersen. Aandacht heeft dus altijd effect. Het loont om er voorzichtig en bewust mee om te gaan.

Maar hoe veranker je nu die positieve mindset?

De truc is om het opschrijven van die 3 dingen waar je dankbaar voor bent minimaal 3 weken vol te houden. Dan zit het namelijk in je systeem en verandert het automatisch je focus.  Als je dit lastig vind dan heb je hier hele handige app-jes voor die je op je telefoon kunt zetten met een dagelijks in te stellen reminder. Zelf gebruik ik de gratis Gratitude Journal ~ the original. Ook de app  ZENN – Zo erg nog niet  (ontwikkeld door Professor Ernst Bolmeyer van de Universiteit Twente, jawel) is een mooie. Aanmelden kan via https://zenn.apps.utwente.nl aanmeldcode 73007.

 

Het leuke van deze korte dagelijkse schrijfmomentjes is ook dat als je eens een dag niet zo lekker in je vel zit, je makkelijk even op je eerdere positieve momenten terug kan blikken. Dit werkt voor mij altijd supergoed.

Simpel?

En nu kun je denken zo simpel zal het toch niet zijn? 3 dingen per dag kort voorjezelf noteren en dan voel ik me een gelukkiger mens? Maar wijs dingen niet af omdat ze simpel lijken, want dat maakt juist dat ze haalbaar zijn en dus kunnen werken.

En bedenk nou zelf wie zijn de beste adviseurs of sprekers? Dat zijn toch ook diegenen die in normale, begrijpelijke taal praten  en niet de behoefte hebben om zich bijvoorbeeld met ingewikkeld vakjargon beter voor te doen dan ze zijn. Dus waarom zou ik het hier dan ingewikkelder voor je maken dan het is om je positieve mindset te versterken? Veel succes met schrijven! Benieuwd naar je ervaringen.

Deze tip is vaak onderdeel van mijn coachingstrajecten. Behoefte aan meer begeleiding op maat? Kom vrijblijvend met me kennis maken. Dat kan live in Amsterdam of online. Meld je hier aan!

 

Leave a Reply