Skip to main content
BlogMindfulness

Gedachten zijn geen feiten! in 2 stappen doemdenken stoppen.

In de maand april blog ik over hoe je om kunt gaan met je negatieve gedachten. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we gemiddeld zo’n 40.000 gedachten hebben op een dag! En schrik niet, daarvan is 70% negatief. 

Als mindful coach leer ik mijn klanten dat het er niet over gaat dat je geen lastige gedachten meer hebt, die blijf je namelijk altijd houden. Het gaat erom dat je een keuze hebt in hoe je met die moeilijke, stressgevende gedachten omgaat. Want je hoeft jezelf niet in negatieve gedachten te verliezen. Resultaat: meer rust in je hoofd!

Beter omgaan met je negatieve gedachten 

Ook deze week heb ik weer een tip om beter te leren omgaan met je negatieve gedachten.  

Als je geneigd bent snel in doemscenario’s te denken als er iets gebeurt of als je iets spannends moet gaan doen dan kunnen de volgende 2 stappen je helpen om je gepieker hierover te stoppen:

Stap 1. Focus op je adem

Richt je aandacht op je ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit en volg je ademhaling, dit brengt je naar het heden en haalt je uit de maalstroom aan gedachten.

Stap 2. Is deze gedachte waar?

Na stap 1 onstaat er ruimte om bewuster te kijken naar je gedachten en je gedachte te onderzoeken. Dit kun je doen door jezelf de vraag te stellen ‘is deze gedachte echt waar?’.  Een voorbeeld: 

Monique stuurt een sms naar haar beste vriendin Els. Els reageert de hele dag niet. De gedachte die opkomt bij Monique is, ‘ze vindt me zeker niet meer aardig, want anders zou ze wel meteen reageren’. Monique laat zich helemaal meeslepen in deze nare gedachte en is bang dat de vriendschap kapot gaat.  Ze maakt er kortom een negatief doem-scenario van. Om uit deze negatieve stroom van gedachten te komen zou Monique zichzelf de vraag kunnen stellen of haar gedachte ‘dat Els haar niet meer aardig vindt’ en de gedachte ‘dat de vriendschap kapot gaat’ wel waar zijn. Het antwoord is nee, want de enige feitelijke waarheid is: Els reageert niet op de sms.

 
Je hoeft je gedachten niet te geloven

Voor veel mensen is het een enorm inzicht dat ze ze hun gedachten niet hoeven te geloven. Het zijn maar gedachten! Het zijn geen feiten. Als je dit helder kunt inzien dan ontstaat er een keuze-moment. Met sommige gedachten hoef je niks te doen, je kan ze gewoon laten voorbij gaan en laten zijn voor wat ze zijn namelijk ‘slechts gedachten’. Bij andere gedachten kun je ervoor kiezen om in plaats van erover te blijven malen iets constructiefs te gaan doen. Monique zou bijvoorbeeld de volgende dag even haar vriendin kunnen bellen en vragen hoe het met haar is en of ze haar sms nog heeft ontvangen. Door zo met je gedachten om te leren gaan ervaar je op den duur veel meer rust. 

Dus, mijn advies aan jou: Laat je niet gek maken door je gedachten, het zijn geen feiten!   

Raak jij soms flink in de war van jouw gedachten? En heb jij ondersteuning nodig om lekkerder in je vel te zitten? Zowel op je werk als privé? Stuur me dan een mailtje om te kijken of ik je verder kan helpen.  

 

 

 

Leave a Reply