Skip to main content
BlogRust / stressmanagement

Echt ontspannen is lastig voor vrouwen, aldus het SCP.

Onlangs bracht het Sociaal Cultureel Planbureau op vrouwendag het rapport Lekker vrij? uit. Zelf was ik die dag toevallig de hele dag bezig met het ontwikkelen van mijn nieuwe programma voor ambitieuze juristen en andere professionals die het zat zijn zich steeds voorbij te hollen. Ik was dus superbenieuwd naar de uitkomsten van dit rapport. De belangrijkste conclusie die ik erin las was dat vrouwen (met of zonder jonge kinderen) hoewel ze evenveel vrije tijd hebben als mannen, die vrije tijd als veel minder ontspannend ervaren dan mannen. De oorzaak zou volgens het SCP liggen in het feit dat vrouwen in hun vrije tijd ‘emotion work’ doen, vrij vertaald betekent dit dat ze altijd ‘aan’ staan ook als ze vrij zijn.

Herkenning

Ik heb ondertussen het dikke rapport grotendeels doorgenomen. En tjonge, wat herken ik veel van wat ik dagelijks hoor van mijn eigen vrouwelijke klanten en waar ik ook zelf jaren tegenaan ben gelopen.  

Altijd ‘aan’ staan kost veel

Om te kunnen ontspannen is het nodig dat je dagelijks exclusieve tijd voor jezelf maakt en de rest even on hold zet. Maar veel van mijn klanten blijven als ze eenmaal vrij zijn toch nog ‘aan’ staan, zoals ik dat zelf altijd noem. Oftewel de to-do lijstjes blijven zingen door het hoofd, ze houden in de gaten of iedereen het wel naar zijn zin heeft en rustig gaan zitten als er nog rommel ligt is ook lastig. Met als gevolg dat de energievoorraad niet voldoende wordt aangevuld en je je steeds gejaagder en vermoeider voelt. 

Veel van de vrouwen die ik spreek zijn te lang doorgegaan met het alsmaar ‘aan’ staan. Ze gaan maar door omdat ze bang zijn tekort te schieten op hun werk, twijfelen aan hun eigen kunnen en verlangen er tegelijkertijd naar meer echte aandacht te kunnen besteden aan hun gezin, vrienden of zichzelf. Parttime werken lijkt dan een oplossing, maar in de praktijk helpt dit ook maar in beperkte mate, want zorgtaken voor kinderen of mantelzorg houden veel vrouwen ook in hun vrije tijd in hun greep. Vrije tijd is voor velen van hen dus niet echt vrije tijd. 

Ontspannen en dan?

Net als de onderzoekers van Lekker vrij? denk ik dat beter leren ontspannen essentieel is voor een goede balans tussen werk en vrije tijd. Maar voor mij hoort daar ook bij dat je beter voor jezelf leert te zorgen, je tijd en energie beter leert te managen, op een andere manier keuzes gaat maken en hierover helder en verbindend communiceert. En dit is iets waar je als vrouwelijke professional wel degelijk zelf invloed op kunt uitoefenen.  

Benieuwd hoe? ik bied jou een gratis, geheel vrijblijvend telefonisch inspiratie-gesprek aan van 30 minuten waarin ik je help de eerste stap te maken naar een meer ontspannen leven. Spreekt je dit aan? Boek hier je gratis inspiratiegesprek!

Ik hoop je snel te spreken. 

Ontspannen groet,

Ingrid 

Leave a Reply