Skip to main content

Time management is onzin

Deze maand blog ik over ritme en plannen en hoe dat meer rust in je hoofd brengt. Het zou heel logisch zijn met allemaal time-managementtips te komen. Maar dat doe ik nou juist niet. Want eigenlijk weten we wel dat time-management vaak niet echt blijvend meer rust oplevert. Je kan er wat nuttige tips uithalen, maar het zal zeker niet de oplossing zijn voor meer rust.

Nooit meer druk

Binnenkort verschijnt de nederlandse vertaling van het boek ‘Nooit meer druk’ van de Britse psycholoog Tony Grabbe. Het D-woord zou volgens hem iets moeten zijn om je voor te schamen, in plaats van er trots op te zijn. Maar hoe doe je dat een wereld van volle inboxen, facebook, drukke kinderen, een mooi huis, veel vrienden, files, bazen met hoge verwachtingen en het idee dat druk=succevol?

Ontspanning maakt niet rustiger

Tony Grabbe stelt dat drukte niet opgeheft wordt door ontspanning. Zo schakelen we bijvoorbeeld in de weekenden vaak jachtig van sociale verplichtingen, naar social media  en digitale consumptie. Heel herkenbaar, al zeg ik het zelf.

Rust door het managen van aandacht

Wat brengt dan wel rust? Langdurige, gerichte aandacht. Oftewel oprecht betrokken zijn bij wat echt belangrijk voor je is, betrokkenheid tonen in gesprekken met je dierbaren, tijd nemen om te denken, te vertragen en je over te geven aan het moment.

Tony Grabbe:
” Om je niet opgeslokt te voelen door drukte moet je het idee loslaten dat je alles kunt doen als je je tijd maar goed indeelt en benut. Waar je je op moet richten is het gevoel dat je je eigen leven beheerst”.

‘Nee’ durven zeggen

Ik ben het met Tony Grabbe eens dat het managen van je aandacht inderdaad esentieel om grip te krijgen op je leven. Dit vraagt wel lef. Want bewust aandacht geven en tijd vrijmaken voor wat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld je hobby of je gezin, je vrienden is soms moeilijker dan je dag maar te laten bepalen door je omgeving, je inbox, je to-do lijst en ga maar door. ‘Nee’ zeggen tegen bepaalde dingen is namelijk moeilijker voor de meesten van ons, dan proberen alles te doen. Druk zijn is dus vaak ook makkelijker. Maar hoe mooi zou het niet zijn als je echt die dingen doet die er voor jou toe doen? En je vol overtuiging ‘nee’ durft te zeggen tegen veel andere dingen.

Herken je dat je het vaak lastig vindt om ‘nee’ te zeggen? Je je vaak laat leven en eigenlijk niet toekomt aan wat echt belangrijk voor je is? Dat kan echt anders. Wil je weten hoe je dit praktisch in je leven kunt toepassen? Plan hier je vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Leave a Reply