Skip to main content
Blog

Wil je meer zelfvertrouwen? 1 krachtige tip!

Gelukkig zijn, zelfvertrouwen hebben. Wie vindt dit niet belangrijk? Geluk is geen keuze, maar hangt wel grotendeels samen met je keuzes en bijbehorende acties. Voor meer zelfvertrouwen (en meer geluk) kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen een andere lichaamshouding aan te nemen. Want dat maakt, wetenschappelijk bewezen, een enorm verschil!

We kennen allemaal wel het gezegde “geluk is een keuze”. Maar is het dat wel echt? Volgens mij is het niet helemaal waar. Er zit een kern van waarheid in; we kunnen ons geluk beïnvloeden. Maar geluk is een gevoel, en we kunnen niet direct kiezen voor onze gevoelens.

Keuzes beïnvloeden je geluk

Wat wel waar is, is dat geluk het resultaat is van onze keuzes. Als we kiezen voor bepaalde acties dan kunnen die op de lange termijn ons geluk beïnvloeden. Zo kunnen we kiezen wat we zeggen, wat we doen, welke houding we aannemen en welke gedachten wel wel of niet serieus nemen.

Vandaag wil ik stilstaan bij de impact van je lichaamshouding, bewust kiezen welke houding je aanneemt is namelijk gigantisch van invloed. En niet alleen op hoe de buitenwereld je ziet, maar ook hoe je jezelf ziet! Ben je onzeker en neem je een krachtige houding aan die zelfvertrouwen uitstraalt, dan stijgt de hoeveelheid testosteron en cortisol in je hersenen, hierdoor groeit je zelfvertrouwen ook daadwerkelijk. Hoe leuk is dat!

Meer weten hierover, kijk eens de inspirerende TED Talk van de psychologe Amy Cuddy: TEDtalk_lichaamshouding

Goeie keuzes maken kun je leren

Natuurlijk is het hebben van geluk niet 1-op-1 gekoppeld aan je lichaamshouding en zelfvertrouwen. Geluk komt voort uit een miljoenen kortstondige keuzes. Daarom is het zo belangrijk om mindfulness te cultiveren. Want dan leer je pas echt je acties en keuzes van moment tot moment te controleren en geef je je automatische piloot minder ruimte om lukraak ‘ongelukkig makende’ acties en keuzes te maken. Ik durf dan ook te beweren dat Mindful coaching je gelukkiger kan maken omdat het je leert anders te kiezen. 

Ik hoor graag wat jouw nieuwe lichaamshouding je brengt!

Relaxte groet,

Ingrid

 

Leave a Reply