Skip to main content
Blog

Op mindful retraite

Echt mindful leven is iets wat je goed kunt oefenen tijdens een retraite. In deze blog vertel ik kort iets over mijn retraite in Plum-Village in Frankrijk. 

Als je deze blog leest dan ben ik in Frankrijk op een mindful living retraite. Ik ga daar een week lang de tijd nemen voor mezelf en  loskomen van het dagelijkse bestaan. Dus even geen gezinsleven, geen coaching, niet bloggen (deze blog schreef ik eerder), geen social media en zeer beperkt gebruik van mijn mobiele telefoon. Zeeën van tijd dus om mee te doen met het mindful leven van de bewoners van Plum Village, het retraite-oord van de bekende boeddhistische leider, leraar en schrijver Thich Nhat Han.  

Waarom zou je af en toe eens met retraite gaan?

Een retraite zie ik echt als een kadootje voor mezelf: Je komt toe aan jezelf, aan bezinning, ervaart rust, mediteert vaker en je kunt genieten van de vele stille momenten die je nou eenmaal thuis minder snel hebt. En na afloop neem je hier weer iets van mee naar huis om het op je eigen manier te verspreiden in je eigen omgeving. 

Thich Nhat Han, vrede en vreugde in onszelf

Om deze blog in stijl in te vullen deel ik deze keer een prachtige tekst met je van Thich Nhat Han. 

Iedere stap is vrede.  
De stralende zon is mijn hart. 
Elke bloem beantwoordt mijn glimlach. 
Hoe groen en fris is al wat groeit. 
Hoe verkoelend de wind. 
Elke stap, gezet in vrede, verandert de weg-zonder-einde in een blijmoedig pad.

Dit korte gedicht geeft de essentie weer van Thich Nhat Hanhs boodschap:
vrede is niet iets wat zich buiten ons bevindt; we kunnen er niet naar op zoek gaan en het kan ons ook niet worden geschonken. Vrede zullen we zelf moeten voortbrengen, want de bron voor vrede en vreugde is nergens anders te vinden dan in onszelf. Door bewust te leven in het hier en nu, in aandacht voor onszelf, de ander en al het andere dat leeft, kunnen we onszelf en anderen vrede, vreugde en rust brengen.

De tip van deze week komt dus van Thich Nhat Han: wees je eigen bron van van vrede en vreugde! 

Geniet van deze mooie eerste meiweek.

Hartelijke groet,

Ingrid

Leave a Reply