Skip to main content
BlogPersoonlijke ontwikkeling

Maak gepieker zinvol! 2 makkelijke tips die echt helpen.

In de april blogreeks malende gedachten en gepieker, vandaag weer een paar nieuwe tips om beter met gepieker om te gaan. Vorige week gaf ik tips vanuit de mindfulness. Deze week geef ik 2 tips uit de psychologische wetenschap.

Als mindful coach help ik mensen naar meer rust en ruimte in hun hoofd zodat ze meer ontspannen gaan werken en leven. Ik hoor van veel klanten dat ze regelmatig last hebben van piekergedachten en dat die verlammend werken. Het put uit en het vermindert ook nog eens je denkkracht. Veel van mijn klanten hebben al vaak geprobeerd niet meer te piekeren door tegen zichzelf te zeggen, ‘stop met piekeren’! Maar dat blijkt geen echte oplossing. Genoeg redenen om er dus ook deze blog weer extra aandacht aan te bieden. 

 

Wat kan je doen om het malen in je hoofd de baas te worden?

Je kunt het malen met onderstaande 2 tips stoppen en structureren. 

 

Tip 1 – STOP het malen 

STAP 1. Merk het malen op. Je merkt het bijvoorbeeld doordat je met je aandacht maar niet bij datgene kunt blijven wat je op dat moment doet. 

STAP 2.  Pak pen en papier of je laptop en neem even de tijd om op te schrijven wat je gaat doen aan datgene waar je over loopt te malen. Je maakt daardoor een plan van aanpak, dit hoeft niet iets heel uitgebreids te zijn, als je het gemaal maar vertaalt naar iets concreets. Bijkomend voordeel is dat je hiermee  je gepieker enorm zinvol maakt, want je vertaalt het naar concrete acties.

Stap 3.  Deze stap is optioneel, maar raad ik je zeker aan als je het malen voor wil zijn. Maak regelmatig op gezette tijden een plan van aanpak voor dingen waar je iets mee wil gaan doen. Bijvoorbeeld aan het begin of aan het einde van je maand/week/dag. dit voorkomt dat je over die dingen nog maalt, je hebt namelijk al een actieplan.  

 

Tip 2 – STRUCTUREER het malen

Voer een piekerkwartier in, 1x in de ochtend en 1x in de middag. Hiermee geef je jezelf de ruimte om 2x per dag actief en bewust gedurende een afgebakende periode te piekeren. Voel je piekergedachten opkomen dan zeg je nu niet meer tegen jezelf dat je niet moet lopen piekeren (dat werkt niet), maar je zegt tegen jezelf dat je het uitstelt naar je eerstvolgende piekerkwartier.  

De kracht van deze methode is dat je de piekergedachten een vaste plek geeft. Je hebt de regie over ze, in plaats van dat je erdoor overgenomen wordt. 

Tijdens je piekerkwartier noteer je wat je dwars zit en denkt erover na. Eventueel kan je dit ook combineren met de tip 1, je maakt meteen een kort plannetje. 

 

Minder gepieker, fijn! Ben je dan helemaal ontspannen in je werk en leven?

Net als de 2 wetenschappers die bovenstaande piekertips hebben onderzocht, denk ik dat je je geest dus wel degelijk kunt bevrijden van gepieker. Het maakt je vrijer in je denken en geeft ruimte om je te concentreren op dat wat je wil doen. Voor meer rust in je hoofd is beter leren omgaan met gepieker en gemaal dus een goeie eerste stap. Maar om echt meer ontspannen te werken en leven is er meer nodig. Voor mij hoort daar ook bij dat je:

  • beter voor jezelf leert te zorgen via persoonlijk leiderschap
  • je stressbestendigheid vergroot
  • je tijd en energie beter leert te managen
  • op een andere manier keuzes gaat maken, en 
  • helder en verbindend communiceert

Misschien klinkt dit als veel, maar ik weet uit eigen ervaring dat dit iets is waar je als professional zelf heel veel in kan doen. En de winst hiervan is enorm. Dit zie ik ook bij mijn klanten.

Benieuwd hoe? ik bied jou een gratis, geheel vrijblijvend telefonisch inspiratie-gesprek aan van 30 minuten waarin ik je help de eerste stap te maken naar een meer ontspannen leven. Spreekt je dit aan? Boek hier je gratis inspiratiegesprek!

Ik hoop je snel te spreken. 

Ontspannen groet,

Ingrid 

Leave a Reply