Skip to main content
BlogEnergie

Floreer jij al? 5 dingen die je dagelijks kan doen

Het hebben van een goed gevoel betekent nog niet dat je een ‘goed leven’ leven.  Uit onderzoek van de TU Twente blijkt dat 80% van de mensen in Nederland zich gelukkig voelt als je het hebt over een ‘goed gevoel’. Maar slechts 40% is gelukkig in de zin van een ‘goed leven’.  De groep die goed leeft oftewel floreert is dus in de minderheid. Gelukkig weten we steeds beter hoe we dat goede leven dat ons doet floreren kunnen bereiken. In deze blog deel ik 5 wetenschappelijk onderbouwde tips met je. 

 

Afgelopen vrijdag was ik naar het landelijke Congres over Positieve Psychologie van de TU Twente, met als thema veerkracht.

Een van de key note sprekers, de Amerikaanse hoogleraar Corey Keyes, hield een prachtig betoog over floreren. Als je floreert dan zit je niet alleen goed in je vel maar functioneer je ook zowel persoonlijk, psychologisch als maatschappelijk beter. Je hebt kortom een goed leven.

Maar weinig mensen floreren

Uit onderzoek van de TU Twente blijkt dat 80% van de mensen in Nederland zich gelukkig voelt als je het hebt over een ‘goed gevoel’. Maar slechts 40% is gelukkig in de zin van een ‘goed leven’.  De groep die floreert is dus in de minderheid.

Waarom zou je überhaupt willen floreren

Waarom is dat nou zo belangrijk, floreren? Uit onderzoek blijkt dat er allerlei goeie redenen voor zijn, ik pik er de drie wat mij betreft belangrijkste uit.

  1. Als je floreert dan heb je een lager risico op psychische klachten. Het lijkt je veerkrachtiger te maken en die manier beschermt het je tegen psychische klachten.

  2. Door te floreren ben je lichamelijk gezonder, je functioneert beter en je herstelt sneller na ziekte. Bovendien verlaagt het je risico op overlijden.

  3. Mensen vinden floreren tenslotte ontzetten belangrijk en ze associeren het vooral met hun gezin en sociale relaties.

Keyes vatte het als volgt samen: “Anything less than flourishing results in problems”.
 

Hoe floreer je nou meer?

 Keyes kwam met een lijstje van 5 dingen die je liefst dagelijks doet om een betere dag te hebben.

  1. Anderen helpen
  2. Iets nieuws leren
  3. Spelen!
  4. Iets spiritueels doen (meditatie, yoga etc)
  5. Sociale interactie  

En mocht je al floreren en doe je deze 5 dingen nog steeds regelmatig, dan heb je zelfs ten opzichte van anderen die niet floreren een extreem veel betere dag.

Kortom “Happiness is an activity”.

Zelf vind ik de 5 acties om meer te floreren allemaal goed haalbaar, zeker als je weet hoe belangrijk ze voor je zijn. Ik ga dus met nog meer plezier veel spelen met mijn zoontje!

Wat ga jij vanaf nu doen om meer te gaan floreren? Ik ben benieuwd.

Veel plezier en succes!

Ingrid

  

Wil je nog meer lezen over floreren? Dan verwijs ik naar het artikel:

‘Zeven reden om te investeren in floreren, Sanne Lammers & Corey Keyes, Tijdschrift voor positieve psychologie 2 april 2016’.

 

Leave a Reply