Skip to main content

Herken je dat gevoel dat je achter de feiten aanloopt? Dat je je niet helemaal fit voelt,  of een nacht slecht hebt geslapen en hierdoor minder discipline hebt? Alles lijkt dan te veel en kan het je overweldigen.

In de maand maart wijd ik mijn blogs aan het thema ‘energie’.  Met een al weken durende griepepidemie is energie op dit moment voor velen van ons een schaars goed.  Tegelijkertijd krijgen wel gelukkig alweer meer daglicht en dienen de eerste tekenen van de lente  zich voorzichtig aan. De ideale periode dus om weer stapje bij beetje de energie op te bouwen zodat hij straks weer kan gaan stromen. 

In deze blog leg ik uit hoe je als je maar een beperkte hoeveelheid energie hebt op zo’n dag toch nog met een goed gevoel bepaalde dingen kunt bereiken en langzaam je energie weer kunt gaan opbouwen.

 

Tip 1. Korte meditatie

Start als het even kan je werkdag met een korte 3 minuten meditatie. Dit geeft je instant een energieboost en maakt het makkelijker je te focussen. Zie voor de uitleg van de 3 minuten meditatie mijn eerdere blog In 3 minuten terug naar je focus.

Tip 2. Scan 

Scan kort 5 minuten je inbox op berichten die je planning kunnen beïnvloeden. Maar lees verder niet je berichten! Dit kan voor sommige mensen heel uitdagend en overweldigend zijn. Eventueel sla je tip 2 als je dit weet van jezelf over. De mail wacht echt wel een uurtje langer op je als het moet. 

Tip 3. Noteer (en schrap)

Noteer dan de belangrijkste 1 tot 3 taken die je vandaag wil doen.  Soms zal dat maar 1 ding zijn, ook dat is helemaal goed. Ik adviseer je eerder te schrappen dan perse tot 3 dingen te komen als je laag in je energie zit. Dit helpt nog meer om je beperkte energie gericht in te zetten en zo goed mogelijk te doen. Beter 1 ding goed dan 10 dingen half.  

Tip 4. Eet je kikker

Begin daarna meteen met je lastigste klus of werk  van je 3-dingenlijstje. Duik dus niet meteen weer je inbox in, maar blok bewust de eerste uren van je werkdag voor die belangrijke lastige taak die je vandaag sowieso wil doen maar waar je eigenlijk tegenop ziet. Hoe krachtig dit kan werken kun je in het filmpje Eat that frog  van timemanagement-goeroe Brian Tracy nog eens bekijken. Oftewel ‘een kikker voor  je ontbijt’! 

 

Als je dus maar beperkte energie hebt maar toch een en ander wil of moet doen, is het zinvol je energie gedoseerd te gebruiken voor datgene wat je het belangrijkst maar ook het lastigst vindt. De voldoening achteraf zal dan veel groter zijn. Bovendien  weerhoudt het je van het energie vretende multi-tasken. Met als resultaat dat je iets lastigs kan afstrepen en ook nog energie over hebt.  Zelf merk ik dat hoe meer ik deze aanpak toepas, hoe sneller ik weer nieuwe energie opbouw. Alleen al dat geeft veel vertrouwen dat je zelf iets kan doen aan je energie. 

Ik wens nog een goede week met snel weer meer energie!

Hartelijke groet, 

Ingrid

  

 

 

Leave a Reply