Skip to main content
Blog

6 kleine dingen die je dagelijks kan doen met enorme impact!

Vraag je jezelf wel eens af wat het geheim is voor een goed, meer ontspannen en succesvol leven? Het zit hem meestal niet in 1 ding. Maar meer in gewoontes die je dagelijks weer herhaalt. Hieronder geef ik 6 kleine dingen die je dagelijks zou kunnen doen. Doe je dit consequent dan kan het een enorme positieve impact hebben op je leven.

1) Stel je prioriteiten

Weet je wat jouw 3 prioriteiten zijn in je leven? Besteed jij de meeste tijd aan je prioriteiten? Het valt me op dat veel mensen niet echt helder hebben wat hun prioriteiten zijn. Vaak besteden mensen dan dus te veel tijd aan dingen die ze eigenlijk niet echt belangrijk vinden…  Terwijl je als je je 3 prioriteiten scherp hebt, het veel makkelijker wordt om te bepalen aan welke dingen je weinig of juist veel tijd wil besteden. Denk dus na over hoe je je tijd wil besteden en waaraan. Ik durf te beweren dat je gelukkiger bent als je met name je tijd besteedt aan dat wat echt belangrijk voor je is.

Dus stel jezelf regelmatig de vraag: ” is dit de beste manier waarop ik nu met mijn tijd om kan gaan”?

2) Plannen

Tijd is ons kostbare goed. Als je echt succesvol en ontspannen wil zijn dan moet je dus zorgvuldig plannen waaraan je je tijd wil besteden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld elke dag je werkdag eindigen met het maken van een lijstje wat je morgen wil doen. Het beste kan je dan de 3 belangrijkste dingen (die liefst nog niet urgent zijn) inplannen.  Leg die goed zichtbaar op je werkplek, zodat je er de volgende werkdag meteen aan kunt beginnen. Zonder er al te veel over na hoeven denken.

3) Eat the frog

“Eat a live frog first thing every morning, and nothing worse will happen to you the rest of the day.” – Mark Twain

Begin elke dag met je grootste of moeilijkste taak van je takenlijstje, deze waar je eigenlijk het minst zin in hebt. Dit geeft je voor de rest van je dag een enorm voldaan gevoel als je deze afgerond hebt.

4) Stel jezelf deadlines en geef jezelf mini-pauzes

Je productiviteit stijgt enorm als je voor een bepaalde taak je een beperkte tijd geeft. Hoe minder tijd je jezelf geeft om iets af te maken, hoe meer je je best gaat doen om de taak af te krijgen. Dit versterkt ook enorm je focus.

Dus het stellen van een deadline aan jezelf helpt je je doelen te bereiken. Je kan bijvoorbeeld in je agenda blokken van 55 minuten zetten om iets te doen, vervolgens plan je een pauze in van 5 minuten. Deze 5 minuutjes pauze na het harde werken helpen je opnieuw energie op te laden voordat je weer met wat anders begint.

5) Beperk afleiding

Zorg dat je zo weinig mogelijk afgeleid wordt tijdens je werk. Doe bijvoorbeeld een uur je telefoon in je tas en  internet uit als iets al je concentratie vergt. Zoek een rustige plek en laat je omgeving weten dat je niet gestoord kan worden. Dit klinkt makkelijk, maar vandaag de dag zijn er zoveel prikkels dat ik zie dat heel veel mensen hier enorm veel tijd mee verliezen die ze veel nuttiger hadden kunnen gebruiken.

6) Pauze

Plan niet alleen werk en afspraken in, maar plan ook elke dag je pauzes in om ook even goed voor jezelf te zorgen. Want dit gaat je enorm veel opleveren. Plan dus bewust tijd voor jezelf, bijvoorbeeld om te gaan sporten, of tijd voor een lunch/avondwandeling.

Maar wat ook heel goed is is om elke dag een paar minuten even gewoon te zitten in stilte en gewoon rustig in en uit te ademen. Je zou hiervoor ook de volgende mindfulness oefening kunnen doen:

Mindful pauze:

 • Ga rechtop zitten op een stoel met een rechte rugleuning.
 • Breng je rug iets naar voren als dat kan, zodat je wervelkolom vrij blijft en niet tegen de rugleuning rust.
 • Je voeten kun je gewoon plat op de grond laten rusten.
 • Doe je ogen dicht.
 • Richt je aandacht op je adem, zoals die in en uit je lichaam stroomt.
 • Observeer je adem zonder te verwachten dat er misschien iets bijzonders gebeurt.
 • Het is niet nodig je ademhaling op wat voor manier dan ook te veranderen.
 • Na een poosje kunnen je gedachten gaan afdwalen. Als je dit merkt, breng dan je aandacht rustig terug naar je ademhaling, zonder jezelf iets te verwijten.
 • Beseffen dat je gedachten zijn afgedwaald en je aandacht weer terugbrengen, zonder jezelf te bekritiseren, staat centraal in de beoefening van mindfulnessmeditatie.
 • Je geest kan uiteindelijk kalm worden als een stille vijver…of niet.
 • Ook al ervaar je een gevoel van absolute stilte, dan kan dat van voorbijgaande aard zijn.
 • Als je je boos of geërgerd voelt, merk dan op dat dit ook voorbijgaand kan zijn.
 • Wat er ook gebeurt, laat het gewoon gebeuren.
 • Doe na een minuut je ogen weer open en neem de kamer weer in je op.

Veel succes met deze 6 tips! Ik hoor graag of ze je helpen.

Wil je hierover nog een keer met mij sparren hoe je nog beter die stappen kan maken naar meer ontspanning en rust? Stuur me dan een mailtje ingrid@365mindful.nl en meld je aan voor een gratis telefonisch inspiratie-gesprek van 30 minuten waarin ik je help daadwerkelijk de eerste stap te maken naar een meer ontspannen leven.

Hartelijke groet,

Ingrid

Leave a Reply