Skip to main content
BlogEnergie

4 krachtige tips voor structureel meer energie

Hoewel het nog fris is, heb ik afgelopen weekend enorm genoten van het heerlijke voorjaarszonnetje. Jij ook? Ondertussen is de werkweek weer volop gaande en heb je alweer een vermoeiend gesprek gevoerd met een klant of een collega, of je geërgerd aan een mailtje of deed de printer niet wat je wilde… De kans is dus groot dat je vanavond eerder moe dan energiek thuiskomt en dat je er eigenlijk stilletjes van baalt dat die dingen je zoveel energie kosten. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Weinig energiereserves

Tom Rath, schrijver van het boek ‘Are you fully charged’ vroeg meer dan 10.000 mensen of ze gisteren veel energie hadden. Slechts 11% van hen antwoorde daarop positief. Oftwel bijna niemand heeft voldoende energiereserves om er kwistig mee te kunnen strooien.

Energie aanvullen of strategisch gebruiken

Wat zijn dan je opties?  Je kan je energievoorraad zo vaak mogelijk aanvullen of je energie strategischer inzetten. Alleen als je een, of beter nog, beide van deze strategieen consequent toepast zal het je lukken je krachtigste energie in te zetten voor die dingen die jij het belangrijkste vindt in je werk en in je leven.

Er is heel veel informatie te vinden over het aanvullen van je energie. Voor mijzelf geldt dat ik de meeste energie heb als ik 7-8 uur slaap, voldoende drink, gezond eet, 3x per week sport en elke dag even naar buiten ga. Ik weet ook dat plezier maken met mijn gezin, mijn klanten helpen, schrijven en koken mij extra energie geeft. Oftewel ik weet hoe ik mijn energie moet aanvullen. Waarschijnlijk weet jij ook wat je energie geeft. Zo nee, dan raad ik je aan eens een week dagelijks te noteren wat je energie geeft.

Blijft de vraag, hoe strategisch je je energie inzet. Zelf loop ik hier het snelste op leeg. Vaak wil ik op een dag meer dan kan, zou ik in gesprekken liefst altijd mijn gedachten willen delen en schuif ik sommige beslissingen en acties  soms lang voor me om maar de perfecte beslissing te kunnen nemen. En dit zijn slechts de zichtbare energievreters. Wat te denken van de onzichtbare, zoals bijvoorbeeld teveel waarde hechten aan mijn negatieve gedachten? Door mindfulness te beoefenen ben ik met hier meer bewust van geworden. Ik weet nu hoe vaak ik geneigd ben slordig om te gaan met mijn energie. Terwijl je energie nou net je bron van geluk en productiviteit is.

Als ik nu mijn energie inzet, dan gebruik ik het voor dingen die me helpen mijn doelen te bereiken, kies ik selectiever waar ik wel en niet op reageer en neem ik mijn beslissingen sneller. En daarnaast gebruik ik mijn energie natuurlijk ook graag voor dingen waar ik gelukkig van word: leuke dingen doen met mijn man, zoontje, een mooi gesprek met een vriendin, iets doen puur voor mezelf, iets nieuws leren, sporten en zo voort.  

4 tips om je energie voortaan strategisch in te zetten

Om je energie in te zetten voor de dingen die voor jou het allerbelangrijkst zijn is het noodzakelijk dat je je energie bewust en strategisch inzet. Hieronder 4 tips die je hierbij helpen:  

Tip 1. Check-in op je energie

Stel jezelf meerdere keren per dag de vraag: “hoe gebruik ik op dit moment mijn energie”? Zichtbaar, wat ben ik aan het doen? Onzichtbaar, waar denk ik aan? Dit maakt je veel bewuster van hoe je je energie gebruikt en schept ruimte om andere keuzes te maken hoe je je energie gebruikt.

Tip 2. Weet wat echt belangrijk is voor jou 

Als je weet wat je gelukkiger en productiever maakt, dan is het minder lastig om te beslissen of je ergens wel of niet energie instopt.    

Tip 3. Plan wanneer en voor wat je je energie gebruikt

Zorg dat de belangrijke dingen veel meer tijd krijgen in je agenda dan de dingen die je energie kosten. Ook voor mentale energie kun je dit principe toepassen, dus in plaats van te piekeren over dingen die je irriteren zou je ook een moment in je agenda kunnen plannen om na te denken over wat je van bepaalde situaties kunt leren. 

Tip 4. Maak een not to-do lijst

Als je bewuster met je energie omgaat ga je ook ontdekken welke dingen je onnodig veel energie kosten. Schrijf ze op op je not to-do lijst en train jezelf erin om ze niet meer te doen. Tip: als er op je lijstje staat dat je ‘s avonds niet meer zoveel op Facebook wil zitten, leer jezelf dan aan om er ‘s avonds helemaal niet aan te beginnen. Dat is makkelijker dan matigen.

Wees tenslotte realistisch. Neem het dus dag voor dag, het hoeft niet meteen allemaal perfect. Laat je energiemanagement niet een energielek worden. Dus hou het simpel. Zit je in een vermoeiend of zinloos gesprek, trek jezelf eruit. Wil je inhoudelijk reageren op een irritante mail, doe het niet of baal je van de printer, adem even in en uit en laat de gedachte gaan. Want soms is de oplossing niet om meer te gaan doen, maar juist minder.

Ik hoop dat je deze tips nuttig vond.  

Hartelijke groet, 

Ingrid  

Wil jij ook meer rust, meer balans en meer energie?
En wil jij mijn persoonlijke begeleiding om je werk en je leven naar een volgend niveau te tillen? Je kunt nu kans maken op een gratis coachcall van 30 minuten (ter waarde van €99)!  Gun jij jezelf deze boost? boek dan hier je gratis coachcall

 

 

Leave a Reply